Verslag 42e Fiets 4 daagse van Wolvega

De weersomstandigheden tijdens de 42e Fiets 4 daagse van Wolvega
had twee gezichten.

De organisatie blikt ondanks de weersgesteldheid van de eerste en laatste dag met genoegen terug op een geslaagde 42e Fiets 4 daagse Wolvega.
Voorinschrijving van individuele personen was nagenoeg gelijk aan vorig jaar, maar er stonden meer caravans/campers/tenten.
Doordat er een kwart van het tijdelijke kampeerterrein niet was te gebruiken, omdat het veel te drassig was, stonden er ook 7 caravans voor de sporthal en zijn enkele passanten doorverwezen.
De eerste dag werden er weinig dagtochten en boekjes verkocht vanwege het weer, maar dit werd de tweede en derde dag ruimschoots goedgemaakt, ook de laatste dag werden er, ondanks het weer, nog veel dagtochten verkocht.
Aan de 42e Fiets 4 daagse Wolvega hebben er 970 deelnemers, waaronder 4 jongeren, meegefietst en was de tijdelijke camping (inclusief caravans voor de sporthal) bezet met 67 caravans/campers/tenten.
Zowel het aantal personen alsmede caravans/campers en tenten was meer dan vorig jaar, toch hoopt de organisatie dat het aantal deelnemers de komende jaren weer verder zal gaan stijgen.
Ieder jaar zien wij gelukkig weer bekende gezichten, helaas vallen er ook mensen af, maar dat compenseert zich weer met nieuwe deelnemers.

Zaterdag voor de Fiets 4 daagse werd er voor de vierde keer een gezelligheidstocht van 18/20 kilometer onder prima weersomstandigheden verreden.
Nadat er tussen 18.00 en 19,30 uur 45 deelnemers waren gestart (2 minder dan vorig jaar) kwamen de eersten alweer rond 20.30 uur binnen
De deelnemers moesten 3 vragen beantwoorden waaronder de vraag ”hoe oud zijn de 5 bestuursleden bij elkaar” dit leverde mooie getallen op 1 deelneemster zat er heel dichtbij en 1 zat er ver naast (te laag) het laatste streelde het bestuur natuurlijk, ook moesten de deelnemers 4 oud Hollandse spelletjes doen, na alle formulieren gecontroleerd te hebben, de meeste deelnemers hadden de overige 2 vragen goed beantwoord, kwamen de volgende winnaars uit de bus.
1e prijs Fokje Muntinga – Hofstra uit Woldendorp 2e prijs Willy Til – de Winter uit Uithuizermeeden 3e prijs Jacob Til uit Uithuizermeeden, zij ontvingen ieder een VVV bon.
Het houden van een gezelligheidstocht op zaterdagavond is zeker, mede gezien de deelname en de reacties van de deelnemers, niet meer weg te denken uit het programma.

Maandagavond was er, zoals vorig jaar, een enorme belangstelling 150 personen voor de bingoavond bij Dansdomein Drenth, de avond verliep helaas niet geheel vlekkeloos.
De bingo werd deze avond gedraaid door Djimmer van der Laan met zijn dochter Elles.
Zij deden het voor de eerste keer en hebben hun uiterste best gedaan maar uit die dingen die niet goed gingen moeten wij onze lering trekken.
De fiets beschikbaar gesteld door Wielerspecialist Weerman werd gewonnen door de heer v.d. Jagt uit Venhuizen.
De fauteuil beschikbaar gesteld door Home Center werd gewonnen door Alie Klaren uit Wolvega.

Het dekbed beschikbaar gesteld door Moes Bedden werd gewonnen door Vera Elzinga uit Wolvega.
Bovengenoemde bedrijven zijn wij zeer erkentelijk voor het beschikbaar stellen van de zeer mooie prijzen.
Alle overige zeer mooie prijzen waren beschikbaar gesteld door winkeliers en ondernemers uit Wolvega, waar wij ze zeer erkentelijk voor zijn.

Dinsdag 5 juli was dan de eerste officiële fietsdag van de 42e Fiets 4 daagse Wolvega en was er voor de deelnemers de Pier Christiaanslootroute uitgezet, deze route ging richting de Westhoek en via de Driesprong over- en deels langs de Tjonger
Helaas begon het ’s ochtends te regenen hetgeen de deelname en vooral dagtochten heeft beïnvloed, maar bij terugkomst waren de deelnemers enthousiast over de route, alleen jammer van het weer.

Dinsdagavond stond weer het traditionele ringsteken op de fiets voor de 9e keer op het programma om het kampioenschap “Ringsteken Fiets 4 daagse Wolvega”
Er hadden zich voor sluiting inschrijving 20 deelnemers (iets minder dan vorig jaar)
waaronder 9 jongeren en 10 gasten van de tijdelijke camping en traditie getrouw de heer
A van Nieuwkerk, een veelvoudig winnaar en houder van een wisselbeker.
De wisselbeker werd dit jaar verdedigd door Angeligue Sandink uit Wolvega, zij verdedigde de beker met volle overgave en met succes.
Dat er ook zoveel jeugd mee doet stemt alleen maar tot volle tevredenheid.
De fietsen waren ook dit jaar weer beschikbaar gesteld oor Wielerspecialist Weerman,
waarvoor onze hartelijke dank.
Er werden 3 ronden met veel strijdlust en met volle overgave gereden om het kampioensschap van Wolvega, na afloop, nadat er een groepsfoto was gemaakt, was de prijsuitreiking in de kantine van de sporthal.
Het geheel werd met veel enthousiasme aan elkaar gepraat door onze aller speaker
Jan de Krijger.

1e prijs + wisselbeker Angelique Sandink (15 jaar uit Wolvega)
2e prijs Warner de Beer uit Hellevloetsluis
3e prijs Jacob Til uit Uithuizermeeden
De troostprijs was er voor Coen van Schoot
Hopelijk is de deelname volgend jaar weer meer, dat het er nu minder waren had volgens de organisatie ook met het weer te maken.
Ook de publieke belangstelling was goed te noemen, leuk dat men toch ook komt kijken.
Deelname is mogelijk vanaf 13 jaar, ook niet deelnemers aan de Fiets 4 daagse zijn welkom.
Het geheel was wederom een groot succes en is voor herhaling vatbaar.

Woensdag was er voor de deelnemers de Boschoordroute uitgezet met als bekende toeristentrekker de Maatschappij van Weldadigheid, de deelnemers hebben voor zover het de organisatie ten ore was gekomen genoten van deze prachtige tocht en kwamen dan ook voldaan terug met lovende woorden.
Het weer was de Fiets 4 daagse deze dag zeer goed gezind dat was ook wel te merken aan het aantal nog verkochte boekjes en dagtochten.

Woensdagavond was er in Dansdomein Drenth een gezellige avond met het optreden
van het cabaretgezelschap “The Flying Stars” uit Oldeholtpade.
Ze brachten een zeer afwisselend programma met sketches en zang ten gehore.
Dat het aanwezige 110 koppig publiek deze avond had genoten bleek wel na afloop
toen het cabaretgezelschap een langdurige staande kreeg.
Ook de muziek voor tijdens en na was prima verzorgd door Oscar Palm.

Donderdag stond voor de deelnemers de Compagnonsvaartroute op het programma.
Een gedeelte van deze tocht ging langs de Compagnonsvaart, een kanaal tussen de Knipe
en Hoornsterzwaag.
Bij terugkomst was men uitermate te spreken over de mooie route.
Het weer was de Fiets 4 daagse ook deze dag weer goed gezind dat was ook wel te merken aan het aantal nog verkochte dagtochten.

Donderdag van 15.00 tot 21.00 uur was er de door W O W georganiseerde braderie
met vanaf 19.00 tot 21.00 uur het optreden van het Shantykoor “Stuyvesant Sailors” en het Stellingwerfkoor en over publieke belangstelling hadden de koren niet te klagen.
Het was druk en gezellig op de braderie en bij het optreden van de koren en deze lieten zich dan ook van hun beste zijde zien.

Vrijdag was er voor de deelnemers, zoals gebruikelijk op de laatste dag van de
Fiets 4 daagse de tocht richting “De Weerribben” de Gapenburgroute verreden.
Deze route valt elk jaar bij de deelnemers toch weer zeer goed in de smaak, wat nu ook
weer het geval was.
Alleen hadden de weergoden het deze dag niet zo best met ons voor, al begon het droog bij de start later in de ochtend begon het knap te regenen en veel wind.
Ondanks het slechte weer zijn er toch nog wel dagtochten verkocht.
Maar de deelnemers waren weer uitermate tevreden over de route en ze leken het weer voor lief te nemen.
Bij terugkomst was men net zo als voorgaande dagen tevreden en voldaan.

De leden van onze Hoofdsponsor de “Rabobank” konden namens hun bank op vertoon van een coupon een dag naar eigen keuze meefietsen, hier werd door 95 personen gebruik van gemaakt.

Vrijdagmiddag was er weer, wat niet meer weg te denken is de muzikale afsluiting van de
42e Fiets 4 daagse van Wolvega met de vrijwilligers in de kantine van de sporthal, met
uitstekende livemuziek van Dick Leerling.
Om 17.00 uur vond de prijsuitreiking plaats van de voor de 5e keer gehouden etalage wedstrijd van de W O W plaats.
Door 65 personen was de coupon ingeleverd en dit keer moest men raden wat het woord was naar aanleiding van letters die in diverse etalages van de winkels lagen, het woord wat geraden moest worden was ”Weststelling” veel van de inzenders hadden het woord goed en veel van hen waren bij de prijsuitreiking aanwezig.

Roeland Bakker van W O W verrichte de trekking en werden er door 3 dames van de Fiets 4 daagse Wolvega 3 coupons getrokken., de prijzen waren ambachtelijke producten van de winkeliers zelf.
De prijswinnaars zijn: H. Kuipers uit Ten Boer – Henk de Waal uit Heerhugowaard en B. Muntinga uit Woldendorp, alle drie de prijswinnaars stonden op de tijdelijke camping.
Een soort gelijke actie is voor volgend jaar zeker voor herhaling vatbaar.

Helaas zijn er onderweg voor zover wij weten, 2 ongevallen gebeurd.
Na behandeling in het ziekenhuis mochten ze weer huiswaarts keren, bij navraag enkele dagen later bleek dat één mevrouw alsnog geopereerd moest worden.
Met beide personen hebben wij nog contact gehad.
In de sporthal kwam de EHBO enkele malen in actie voor kleine ongemakken.

Graag willen wij de sponsors de Rabobank – Wielerspecialist Weerman – Media – Adverteerders – W O W – Gemeente – Lenus van den Broek – Bertus de Jong – Caravanbedrijf van der Veen – Hofman Electronica – Blijf in Beeld – Ponne Media hartelijk bedanken voor hun steun aan de Fiets 4 daagse van Wolvega.
Ook de zeer enthousiaste vrijwilligers willen wij bedanken voor hun tomeloze inzet.

Het horeca gebeuren, in de Steense, was voor het 2e jaar in handen van Beijk Catering.
De mensen van Beijk hebben hun uiterste best gedaan om het zo goed mogelijk te laten verlopen, hetgeen aardig is gelukt.

De deelnemers werden tijdens de Fiets 4 daagse voorzien van een appel beschikbaar gesteld
door Albert Heijn Wolvega en Wilhelmina pepermuntjes beschikbaar gesteld door de firma Fortuin Dockem uit Dokkum.

Na het volbrengen van de dagtocht of de meerdaagse tocht kregen de deelnemers een medaille uitgereikt.

Wielerspecialist Weerman stond iedere ochtend weer bij de start / finish en ook
“Grote Dorus” heeft bij de start iedere ochtend weer zijn muzikale klanken laten horen,
wat een vrolijke noot geeft aan het geheel.

De organisatie is dan ook zeer tevreden over het goede verloop van de 42e Fiets 4 daagse
van Wolvega.
De complimenten en de suggesties werden dan ook graag in ontvangst genomen.

De organisatie geeft ook een pluim aan de deelnemers dat zij ondanks de twee hele slechte
fietsdagen stug vol hebben gehouden en door hebben gezet met fietsen.

Noteert u vast in uw agenda:

43e Fiets 4 daagse van Wolvega 4-5-6 en 7 juli 2017

Gerelateerde berichten

Niets gevonden.